Maresme: a reveure “Confidencial”. Benvingut “Més”.

Ja fa unes quantes setmanes, Maresme Confidencial va declarar un alto-el-foc permanent que espero que no sigui definitiu. Era una publicació electrònica "clandestina" (anònima, per ser més concrets), però sempre m’ha semblat el lloc on algun o alguns periodistes publicaven allò que no gosen o no els deixen publicar en els mitjans "tradicionals". Feia una bona feina i, com a mínim els que ens el llegíem, hi trobàvem informacions que normalment ens són negades o censurades als mortals que no gestionem informació privilegiada. Aquest mitjà va plegar per "les pressions, les amenaces, els insults, les injúries, les calúmnies i les crides al boicot" tot denunciant que "la llibertat d’expressió queda desgraciadament condicionada" i que "també demostrat que la salut democràtica encara és escassa entre determinats ciutadans". Jo el trobo a faltar, i desitjo que l’adéu que ens va donar el 17 de gener sigui un "a reveure".

Les darreres setmanes, però, ha nascut un nou mitjà escrit a la capital del Maresme.

[@more@]

Es diu Més Maresme (no cal que hi cliquis, encara tenen el web en construcció) perquè la capçalera Més Mataró ja se l’havia apropiat l’Ajuntament anomenar el panflet institucional que paguem les mataronines i mataronins i que la classe política apoltronada utilitza per a fer-se autobombo.

Ja deu fer tres o quatre setmanes, tot passejant per la plaça de Santa Anna, em doàven el número zero de Més Maresme, un nou diari (dels dies de cada dia, no surt els caps de setmana) gratuït que s’autodefinia al servei de la ciutadania. M’ho vaig mirar una mica de reüll, ja que això és el que diuen tots els mitjans, fins i tot els controlats per interessos partidistes, econòmics o institucionals. De fet, tots els mitjans ho diuen, fins i tot els que fan de llepaculs del govern de torn. Cada cop hi ha menys imparcialitat periodística, fins i tot en els mitjans locals. Molts que es diuen periodistes s’han convertit en vulgars pregoners de qui té el poder, i ignonen o malparlen de la societat civil i dels més dèbils. Un dels exponents d’aquest "periodisme" servilista podria ser l’amic Oriol Burgada. S’autoanomena periodista i dóna lliçons tot autoproclamant-se el déu que pot decidir què és notícia i què no (tal com escriu ell mateix en aquest article), quina informació tenim dret a conèixer la gent i quina no. Com que la gent del carrer no tenim criteri, ell decideix per nosaltres, com han fet sempre els censors. Jo en conec un parell de casos directament. Quan des de la CUP vam preguntar per què el regidor d’Urbanisme, sr. Arcadi Vilert, s’havia fet posar rajoles dintre la seva finca particular tot aprofitant unes obres públiques, Televisió de Mataró va venir a cobrir la notícia. El càmera flipava amb la caradura del regidor mentre filmava les rajoletes, però el "periodista" Oriol Burgada va decidir que la població no mereixia conèixer el fet i la notícia no es va emetre. Aquest divendres diverses entitats de la comarca vam fer una roda de premsa per anunciar mobilitzacions per l’autodeterminació dels Països Catalans i per manifestar el nostre rebuig als estatuts d’autonomia espanyols. Aquesta notícia també la va cobrir l’amic Burgada, i al consell de redacció de TVM va demanar que no s’emetés la informació perquè "això no és notícia" (*). Gràcies, "amic", per decidir quines informacions té dret a conèixer la gent. Gràcies, "company", per evitar que la població rebi perillosos missatges rojoseparatistas que podrien ferir la sensibilitat dels televidents.

Però no és d’això que volia parlar. Afortunadament, el buit deixat per El Punt quan va deixar de ser el diari local per fer el salt a Barcelona, ha estat cobert per Més Maresme. Aquests que deien que volien donar veu a tothom ho estan fent de debò. Ahir mateix, sense anar més lluny, un lector hi escrivia una carta "no puc amagar la satisfacció que em produeix el poder disposar cada dia feiner d’un diari que m’informi de les notícies locals, i a més, en la meva llengua". Jo tampoc amago la meva satisfacció. El lector Ivan López continua dient "espero que el vostre treball, el qual he seguit amb molta atenció en aquestes primeres edicions, no es vegi interromput ni alterat per cap tipus de pressió empresarial ni política. (…) no em puc treure el neguit que algú vulgui aprofitar un excés de poder per intentar pressionar-vos".

Volia ser breu però m’enrotllo com una persiana… En resum, la més sincera benvinguda a Més Maresme, que acabaré subscrivint el comiat del lector de la carta: "us encoratjo a seguir endavant amb la vostra tasca, i a seguir manenint una línia editorial independent i crítica amb qui sigui, i quan s’ho mereixi".

* Nota aclaratòria: vistes les conseqüències que pot haver comportat aquest "post" a terceres persones, vull matisar que el que les referències que faig al consell de redacció de TVM és el que jo m’imagino que es va dir. No qüestiono la professionalitat del mitjà, només la d’un perdiodista. Assumeixo que és la pel·lícula que jo m’he muntat a partir de l’experiència que tinc de l’ús d’arguments "estrictament professionals" que sovint, i en tots els mitjans, són aplicats de diferent manera segons qui sigui el subjecte de la notícia. En l’àmbit dels mitjans nacionals en tenim nombrosos exemples. Per posar-ne un, manifestacions institucionals es convoquen des dels Telenotícies de forma que gairebé es criminalitza a qui no hi vulgui assistir. En canvi, la notícia de la convocatòria de la massiva manifestació pel dret a decidir del 18 de febrer a Barcelona no va ser emesa en alguns mitjans sota fortes pressions polítiques. L’argument, en aquest cas, va ser que una roda de premsa "no és notícia" i per tant no mereix ser emesa. Per què es cau sovint en aquest doble raser?

Quant a joanjubany

Descripció llarga sobre mi mateix
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: Maresme: a reveure “Confidencial”. Benvingut “Més”.

 1. Kiko diu:

  Joan,

  Penso que parles des de l’ignorància del funcionament del mitjà en qüestió. Desde el fanatisme nacionalista i amb males fonts d’informació. Mal Topo te buscaste.
  Acusas por vicio.

  T’has col·lat.

  Puede que me equivoque.Creo que no.

  Salut,
  Kiko.

 2. Se trata de un excelente article.Thank usted para compartir!@

Els comentaris estan tancats.